Voorkom smartphonefraude

Smartphonefraude is een relatief nieuwe vorm van criminaliteit in Nederland. Slachtoffers worden met de belofte van snel veel geld verdienen verleid of gedwongen om een telefoonabonnement met telefoon af te sluiten. Vervolgens moeten ze de telefoon afstaan, maar blijven wel verantwoordelijk voor het abonnement en de kosten. Hoe kun je dit voorkomen? De gouden regel is: sluit nooit een abonnement voor iemand anders af! Wil je meer tips over hoe je deze vorm van fraude kunt voorkomen? Of wil je weten wat je moet doen als je slachtoffer bent geworden? Lees dan verder op deze website, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse telecomproviders.

Wat is smartphonefraude?

Smartphonefraude, ook wel consumentenfraude of telefoonoplichting genoemd, is een relatief nieuwe vorm van fraude waarbij mensen worden gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten  voor anderen.

Vooral kwetsbare groepen, zoals jongeren zijn vaak slachtoffer van dit soort criminelen, ook wel ‘creditboys’ genoemd. Creditboys proberen via verleidelijke advertenties op social media of door een overtuigend praatje op straat, mensen te verleiden ‘snel veel geld te verdienen’. Ze laten slachtoffers geloven dat zij snel geld kunnen verdienen met koop of verkoop van mobiele telefoons. Beloftes die te mooi klinken om waar te zijn, en dat zijn ze meestal ook.

Slachtoffers komen steeds verder in de problemen
Gaan zij in op zo’n mooi verhaal, dan moeten slachtoffers vaak een abonnement met dure smartphone afsluiten op hun eigen naam én eigen rekeningnummer. Zodra het abonnement is afgesloten, worden ze gedwongen de gloednieuwe telefoon af te staan. Maar, ze blijven wel vastzitten aan het abonnement en de kosten. Vaak gaat dit van kwaad tot erger en worden slachtoffers gechanteerd, bedreigd of gedwongen om nog meer abonnementen af te sluiten. De schulden en problemen van de slachtoffers lopen steeds hoger op. Slachtoffers krijgen een registratie in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van BKR, die als de rekeningen niet worden betaald, negatieve gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld een hypotheek of andere lening.

Als slachtoffer strafbaar
Ook loopt het slachtoffer zelf het risico veroordeeld te worden voor een strafbaar feit zoals witwassen van crimineel geld, kredietfraude of identiteitsfraude! De criminelen daarentegen ontspringen vaak de dans. Zij verkopen de smartphones snel door via handelaren en verkoopsites en verdienen zo snel veel geld aan deze vorm van criminaliteit.

Featured Box Image

Voorkom smartphonefraude Er zijn nog steeds criminelen actief. Hoe kun je deze criminaliteit herkennen? En hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt? We geven je tips!

Lees verder
Featured Box Image

Wat kun je als slachtoffer doen? Ben jij of ken jij iemand die slachtoffer is van een creditboy? Lees hier wat je in dat geval het beste kunt doen en waar je terecht kunt!

Lees verder
Featured Box Image

Over deze website Deze website is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse telecomproviders KPN, VodafoneZiggo, Telfort, hollandsnieuwe, Ben, Tele2, T-Mobile en Yes Telecom.

Lees verder
Copyright: © Voorkom Smartphonefraude | Privacy statement